Cosmeticele BioAroma

BioAroma - Cosmetice așa de naturale...încat pot fi mâncate!

Vom face o călătorie în lumea aromoterapiei și cunoașterea produselor cosmetice naturale și a uleiurilor esențiale. Istoria și bogăția naturală a Cretei este ghidul nostru. Insula Creta este un adevarat paradis al ierburilor, plantelor ce au proprietăți/calități speciale: aromatice, cosmetice si colorante. Condițiile climaterice adecvate și calitatea solului constituie una dintre cele mai bogate ecosisteme din Europa. Peste 2.000 de specii diferite de plante se dezvolta pe munții abrupți ai insulei, 200 dintre ele sunt endemice, pot fi găsite doar pe teritoriul Cretei.

În urmă cu 4000 de ani, această bogăție naturală a motivat minoanii, vechii locuitori ai insulei Creta, care au devenit producători ai primelor produse cosmetice la nivel mondial, fabricau creme naturale unice, alifii terapeutice și uleiuri aromatice, pe care le ofereau regilor și zeilor ca sacrificiu. Femeile minoice însele foloseau aceste produse naturale, fiind considerate a fi printre cele mai frumoase femei ale lumii antice.

În interiorul palatelor minoice, erau spații special amenajate - precursorii laboratoarelor cosmetice de azi – locul unde au fost create mai multe preparate pe bază de plante și parfumuri. Mai târziu, o mare parte din aceste produse au fost exportate spre alte țări mediteraneene, ca Egiptul și Cipru. Astfel, prima industrie cosmetica s-a dezvoltat în Creta, care ia adus civilizatiei minoice abundență si bogăție. Plantele aromatice erau considerate ca un act de generozitate a Mamei Pamânt, precum și o expresie a frumuseții. Se spune că Prometeu, odată cu focul, i-a învățat pe oameni cum să folosească plantele în scopuri terapeutice.

Săpăturile arheologice de la palatele minoice, ne-au oferit descoperiri magnifice. De exemplu, Palatul Archanes, aflat în apropierea orașului Heraklion, deși Palatul fusese distrus de un incendiu devastator, caramizile au căzut peste pithoi (vase ceramice grecesti) care au ramas stabilizate, fiind închise ermetic timp de mii de ani. Odată ce au fost deschise, arheologii au găsit ierburi și reziduuri vegetale depozitate în interiorul lor, care, potrivit estimărilor, au fost destinate exportului.

Cele mai sacre produse minoice au fost dittany (oregano cretan) în ulei de măsline, pe care erau oferite drept ofranda zeilor, precum și rășină de labdanum, pe care o foloseau în unguente și aromoterapie. Dittany (oreganul cretan), care se găsește doar în Creta, este regele ierburilor cretane, având multe proprietăți terapeutice. Uleiul esențial de dittany are proprietati vindecatoare și anti-îmbătrânire. Aristotel spunea că atunci când caprele sălbatice de pe muntele Ida (Psiloritis), cel mai înalt munte al insulei,erau ranite de sagetile otrăvitoare ale vânătorilor, ele ar fi mestecat instinctiv dittany (oreganul cretan) și si-ar fi lins rănile, eliminând astfel otrava și vindecându-se.

Rașina de labdanum este considerată ca fiind tămâie din insula Creta și este exportată în întreaga lume, în mod exclusiv, din insula noastră, este extrasa printr-un mod unic din planta "aladania" (Trandafirul de Stanca) (Cistus creticus). Această tradiție se păstrează până în zilele noastre: în fiecare vară, sub soarele fierbinte, planta secretă o rașină, în formă de lacrimi, care sunt colectate cu ajutorul benzilor speciale din piele. Oamenii folosesc aceste benzi pentru a lovi plantele, astfel încât rășina rămâne lipită de ele. Din aceste benzi, rășina este colectata. Labdanum este cunoscut mai ales la nivel mondial, pentru aroma sa îmbătătoare și pentru proprietățile sale de întărire, tonifiere și anti-îmbătrânire. BioAroma reprezinta podul ce unește trecutul și prezentul, o unitate modernă de realizare a produselor cosmetice naturale, integrată pe vertical, implicată în descifrarea tainelor plantelor și a produselor naturale, precum și oferirea acestora cliențiilor noștri.

Aceasta istorie incepe când Manousos Pediaditis, fiind student la Departamentul de Chimie al Universității din Creta, lucra impreună cu profesorul său asupra analizei uleiurilor esențiale din plantele cretane, concluzionând că caracteristicile lor calitative și cantitative sunt mai mari decât cele ale altor țări. Mai mult decât atât, el a văzut lipsa unei încercări de promovare, și astfel, a hotărât să profite de aceasta și să evidențieze comoara pământurilor cretane, care, până atunci, a fost limitata la exportul de ierburi, vândute neambalate, pe kilogram.

Ideea înființării unei unități de prelucrare a plantelor aromatice, producerea de produse cosmetice și terapeutice de valoare înaltă, a fost o provocare pentru el.

Odată cu cercetările sale științifice, el a depus un efort enorm, pentru a colecta rețetele tradiționale vechi din medicina populară, vizitând persoanele în vârstă de pe insulă. El, de asemenea, a cooperat cu arheologi și alți oameni de știință din cadrul Universității din Creta, care au realizat o analiză ampla a resturilor vegetale găsite în vasele minoice, precum și la identificarea plantelor care au fost utilizate.

Având aceste informatii, și prin combinarea cunoștințelor științifice cu metodele și materialele tradiționale, el a reusit, cu o mare determinare, să reinvie multe dintre produsele din acea epocă. Cel mai important, este faptul că el a reușit să foloseasca metodele antice de conservare, pe care le folosea civilizatia minoica, care exclude folosirea apei, având o importanță foarte mare. Astfel s-a născut linia de produse BioAroma, care se bazează în întregime pe materii prime naturale, cum ar fi ceara de albine, uleiul de măsline, labdanum, dittany (oregano cretan) etc.

În același timp, având talent și dragostea față de tradiție, și dorind să răspândească aceste cunoștințe importante, el a creat o elegant grădină botanică, cu 40 de specii diferite de plante, precum și un muzeu de medicina populară, în scopul de a promova practicile terapeutice vechi și modurile tradiționale de colectare și prelucrare a plantelor. Aceste edificii sunt vizitate de către grupuri de elevi de toate vârstele tot timpul anului, unde aceștia participă la diverse programe educaționale speciale; precum și de vizitatori din întreaga lume, mai ales în timpul verii.

Producerea de produse BioAroma este realizată pe verticală. Produsele noastre parcurg un drum lung, care incepe pe câmpuri și sfârșeste pe rafturi.

Călătoria începe prin colectarea plantelor aromatice, primăvara - în timpul sezonului de inflorire, atunci când concetrația uleiurilor esențiale din plante este mai mare. Plantele sunt colectate fie din munți, care se află departe de terenurile cultivate, sau provin din fermele ecologice ale companiei sau ale fermierilor cu care colaborăm.

După ce au fost colectate, plantele sunt intinse sub copertine special proiectate, uscandu-se la umbră timp de o săptămână, astfel încât umiditatea este eliminată. Apoi, acestea sunt duse în distilarie, unde sunt introduse intr-un vas special din otel inoxidabil de 1000 de litri, care are capacitate de prelucrare 100 de kilograme de plante o data.

Mai târziu, aburul rezultat este canalizat printr-un tub de presiune joasa, astfel sunt obtinute prin evaporare lentă uleiurile esențiale care constituie puterea aromatică și terapeutică a plantelor. După ce au trecut printr-o procedură similară cu cea din distilarea alcoolului, acestea sunt transportate la răcitor, unde aburul și uleiurile sunt înghețate și lichefiate, datorita apei care are o temperatura scazuta.

Apoi sunt introduse intr-un vas de separare, unde, datorită densitatii diferite dintre ulei și apa - care este acum numita apă aromată, datorita contactului cu uleiul essential din plante - care fiind mai putin dens, se ridică la suprafata, în timp ce apa aromata rămâne jos. Astfel este obtinut între 0,5-2% de ulei. De obicei, 100 de kilograme de plante produc între 200 ml și 1 litru de ulei esențial, în funcție de planta. Intr-adevăr aceasta este o cantitate foarte mică, dar datorita concetrației, densitatii atât de mari a uleiului essential acesta poate provoca arsuri dacă este aplicat neadecvat la nivelul pielii.

Ne putem uita la distilarea plantelor ca la un proces magic, prin care esența tuturor plantelor este păstrata într-o sticluță. Astfel, având ca baza uleiurile esențiale, apa aromată și cunoștințele vechi despre care am vorbit, producem o gamă completă de produse cosmetice și terapeutice. Prin combinarea lor cu ingrediente naturale, cum ar fi ceara de albine, ulei de măsline, de dittany (oregano cretam), lavanda, unturi și extracte naturale, producem creme 100% naturale, creme terapeutice din ceara de albine, uleiuri de masaj terapeutice și cosmetice, săpunuri produse manual din ulei de măsline și o serie de alte produse cosmetice.

Săpunurile din ulei de măsline sunt produse manual, folosind metoda "prin presare la rece", astfel proprietățile uleiurilor sunt pastrate. Un alt produs creat la laboratoarele BioAroma este charoupomelo, cunoscut sub numele de sirop de roșcove. Roșcova este una dintre cele mai des intalnite plante în Creta, care conține zaharuri naturale. După mărunțirea roșcovei, se toarnă apă și se amestecă până când amestecul se condensează si se obtine un sirop asemanator cu cel al ciocolatei, dar cu o valoare terapeutică mult mai mare. Acesta conține de trei ori mai mult calciu si fier decât laptele, ajutând astfel la prevenirea si vindecarea osteoporozei și combaterea constipație.

Cremele vegetale pe care le producem sunt produse unice, care contin ingrediente 100% naturale, astfel pot fi chiar consumate. Toate cremele comerciale contin 60-70% apă, adica 70% din prețul final pe care consumatorii il plătesc este pentru apă. În plus, în scopul de a conserva apa timp de 2-3 ani, sunt necesare substanțe chimice puternice, care sunt, de obicei alergenice sau cancerigene. Metoda pe care o folosim pentru a produce cremele noastre nu implică apă, astfel cremele noastre sunt produse concentrate care tin de 3-4 ori mai mult decât cremele obisnuite, deoarece acestea se aplică în cantități mici și nu utilizează conservanti chimici.

In plus, cremele, avand o bază uleioasă, oferă o hidratare naturală pieli, păstrând-o în mod constant hidratată fără a bloca porii. Astfel, în timpul iernii sau în țările care au temperaturi scăzute, daca în cazul cremelor obisnuite pielea ingheata sau devine uscata, cremele BioAroma păstreaza pielea hidratata și fermă pentru o lungă perioadă de timp.

Toate aceste avantaje impreuna cu prețurile atragatoare, fac ca produsele noastre sa fie atât de populare în întreaga lume și suntem foarte mândri că oamenii din întreaga lume beneficiaza de comoara naturala a insulei noastre. Mulțumim.

Certificari BioAroma

ISO 9001:2008